een en een is drie

Eén en één is drie

In april acquireerde Mannes Westhuis, de CEO van BKB Precision uit het Brabantse Son, samen met investeringsmaatschappij 365 Capital, het Werkendamse bedrijf ANKRO Kunststofverspaningstechnieken BV. Wij zijn benieuwd hoe het er nu voorstaat en wat de plannen voor de toekomst zijn.

Mannes Westhuis ontvangt ons hartelijk in Werkendam en stelt ons voor aan Sonja en Johan van Anrooy, de oprichters van ANKRO, die nog steeds betrokken zijn bij ‘hun’ bedrijf. We lopen even door de productiehal; hier is iedereen druk bezig met het verspanen van kunststof. Wat is dat eigenlijk? Mannes: “Het is een soort beeldhouwen met een blok kunststof, dat wordt vastgezet en daar gaat een spindel omheen. Door middel van draaimachines haal je alles van een blok kunststof af wat je niet gebruikt. Met een draaifrees kun je nog wat complexere producten maken. We maken hier kunststof onderdelen die nodig zijn in al- lerlei machines. Soms een steunblokje, soms een product met complexe vormgeving.”

Hoe kwam ANKRO op het pad van BKB Precision? “Ik werd gebeld door tussenpersoon: dit is een leuk bedrijf, dat moet je even zien”, vertelt Mannes. “En ik zei alleen maar: nu even niet, ik was bezig met investeringen. Iets later belde hij een tweede keer, toen zei ik weer nee. In november 2021 werd ik nog een keer gebeld. We hebben toen een afspraak gemaakt voor een gesprek met Sonja en Johan. Dan begint het te borrelen. Ik ben echt van mening dat één en één drie is. Je hebt een zusterbedrijf waar het mee klikt, je kunt samen groeien. Je maakt samen stappen, kijkt of je er nog iets bij kan doen. Dan wordt het nog mooier. Slim plannen is dan wel belangrijk. Maar van alle kanten wil men er een succes van maken. Ik zou het heel leuk vinden als ik over vijf of zeven jaar terugkijk en kan zeggen dat het meer dan drie is geworden.” Mannes: “In dit huwelijk is het vooral de bedoeling dat we van elkaar leren, vooral op technisch vlak. Voor onze klanten voegen we capaciteit en capabiliteit toe. We willen allemaal het mooiste product tegen de beste prijs maken. Wat ook scheelt is dat vakmensen dezelfde taal spreken. En we zijn Brabanders onder elkaar, dat gaat heel goed. BKB Precision bestond laatst 40 jaar, we hebben ze meteen uitgenodigd op het feestje.”

Mannes is van huis uit jurist. “Maar business development is veel leuker. We gaan hier aan de slag met efficiency en automatisering om ons voorraadbeheer te optimaliseren en plaatsen nieuwe machines. Schaalvergroting is wel iets wat gevraagd wordt. Een bedrijf dat groeit, biedt veel kansen. Ook voor de werknemers, die willen groeien in hun rol. Als je in de top van de toeleverketen zit, willen mensen wel continuïteit. We zien dat het aantal buitenlandse klanten ook toeneemt; zij vinden vaak dat Nederlandse bedrijven creatief zijn. Maar zoals gezegd, we gaan eerst in deze hal aan de slag. Op termijn kunnen we misschien het stuk grond hiernaast nog bebouwen. Nu richten we ons op embedden van de productie, zodat we als zussen met elkaar kunnen praten. Dat geldt op het gebied van gereedschap of kunststoffen: ligt dat ene stuk misschien in Werkendam? Of voor personeel: hebben we hier te weinig handen, stap in de bus in Son en kom hier helpen.” De CEO vergeet niet waar het bedrijf vandaan komt. “Johan en Sonja hebben hun ziel en zaligheid in dit bedrijf gestoken. Het wordt groter, het wordt wat formeler. ISO moet er een keer in, je moet dingen gaan beschrijven. De productieaansturing moet zo plat mogelijk blijven, maar rapportagelijnen moeten nu wel ingericht worden, mensen zullen echt hun leidinggevende positie moeten pakken.”

De hogere prijzen voor energie zijn ook bij Mannes een punt van zorg. “We worden ook geconfronteerd met een enorme kostenstijging, de continuïteit van het bedrijf is wel belangrijk. Door die energiecrisis worden werkgevers en werknemers ook een beetje tegen elkaar op gezet. Dat is jammer. Het zijn echt zaken die ons overkomen en die je niet aan ziet komen, net zoals de coronacrisis en de terugbetalingsverplichting in de tijd dat de kosten omhoog gaan. Maar wij hebben hitte nodig voor extrusie. Door het verwarmen van granulaat maak je een heel compact materiaal. Er zijn nu al bepaalde metaalbedrijven die zeggen: ik kan het niet meer betalen. Doodzonde! Dat raakt ons ook: als er geen metaal is, worden er geen apparaten gebouwd en kunnen er geen kunststof producten in.” De energiecrisis zorgt dus ook bij het bedrijf in Werkendam voor een aangescherpt beleid. Mannes: “Alles wordt scherper, je moet op de wind zeilen en keuzes maken. Die moet je wel uit kunnen leggen, anders stuit je op onbegrip en onwil.” Toch ziet Mannes de toekomst rooskleurig in. “De maakindustrie is dankzij de aandacht van de overheid eerder flink opgeveerd. Die maakindustrie in combinatie met kennis kan echt mooie producten opleveren. Nu kunnen we als ANKRO en BKB Precision ook ken- nis met elkaar uitwisselen. ANKRO was al best bekend in de regio, maar heeft zeker landelijke potentie, zelfs internationaal. Als je een goede nicheplayer bent, dan vindt een Duitse afnemer dat bijvoorbeeld wel interessant. Het is echt zo: als je body krijgt, kun je wat meer aanhaken.” 

Vragen of interesse?

Neem gerust contact met ons op. Dat kan telefonisch via 0183-304872 of door het contactformulier in te vullen. Wij nemen jouw vraag zo snel mogelijk in behandeling.

vestigingsmanager ankro 2
Gerben van Boxel
Vestigingsmanager
info@ankro.nl
Vraag een offerte aan